Type-writer spelling the begining of a URL

Signs That Your Website is Dated

Medical website design during the era of the all mighty internet is ever evolving. People use the internet for everything from recipes to social connections and making dental appointments. When they hop online to find optometrists, the first impression they get will come from your website. If it is dated, you run the risk of appearing out of touch or worse, as though your practice is not a priority. Keeping things up to date online is a part of well thought out medical and dental marketing strategies.

What elements make a website look dated?

1.  It is not designed to work on all devices

 

Website being displayed on various devices

 

You may have heard the terms responsive or mobile friendly. Chances are, you have come across a site or two while on your smartphone or tablet that just did not fit. Edges may have been cut-off or text was difficult to read. Responsive design adjusts automatically so that your website looks brilliant on any device regardless of screen size.

As of 2015, Google indicated that searches from smartphones surpassed those from desktops. It is highly likely that this phenomenon is here to stay. Therefore, website design for chiropractors, optometrists, dentists, and physicians must keep pace. This is especially true now that  Google uses mobile friendliness as a part of their ranking algorithm. Plus, visitors find responsive websites easier to navigate, so they tend to stay longer.

Solution: Find a skilled team that knows how to code, so your dental, medical, or optometric websites are brought current. Better yet, start fresh and have a custom website built from the ground up that will truly meet the needs of your current and prospective patients.

2.  SEO is ineffective

If your website is not consistently showing up on the first page of a local search, it is time for an overhaul. Search engine algorithms are regularly updated, so it is easy for quality dental and optometric websites to fall out of favor with Google. Some SEO initiatives, like keyword stuffing, were once all the rage. Now, what used to land a site on page one can result in penalties.

Solution: Make sure Google recognizes your website as an active site. Update with relevant content that inspires activity. Be sure to cultivate online relationships with patients, colleagues, and business partners to create a buzz around your website.

3.  Load times are painfully slow

Websites that were designed more than two or three years ago may show signs of slowing if your design company does not update your medical website design as needed. Outdated code slows load times and is often the reason people bounce, which means they leave your site for a faster alternative. It is possible your website is slow because it was not optimized for speed.

Solution: Google Analytics provides you with data on how long visitors stay on your page. If your bounce rate is high, you may want to look into updating your design.

4.  Content is not easily updated

 

Person updating elements on their website

 

Visitors may not notice how difficult it is to update content, but you will. If going in to change or add content feels like jumping through hoops, it is time for a redesign. As the owner of your website, you should not have to rely on a web developer to add a piece of educational content to your services library.

Solution: Make sure your website design company builds your site in a way that puts the power in your hands. Most modern companies who value the professionalism of their clients will incorporate a dashboard or control panel that allows you to make changes without the need to learn specialized code. 

5.  Your social media presence is lacking

Social media continues to grow and evolve. Well over half of the adults in this country are on social media according to Pew. Medical and dental marketing strategies cannot overlook the power of social media. It is the internet age’s equivalent to word of mouth advertising. A blog is one venue that gives visitors content that is easy to share as long as there is a share button. When you have separate social media accounts that link to your website, the activity generated will boost SEO and put your name out there where local people can see it.

Solution: Create social media accounts and link the accounts to your website. Make sure your blog is linked to social media platforms.

6.  Adobe Flash is the base of your current site

Back in the day, Adobe Flash was king of the hill. It provided users with superb customization abilities and still does. However, as time marched on, problems began to surface. It became clear that websites which did not have a fallback that worked with iOS were in trouble. Due to the popularity of iPhones and iPads, websites built in Flash are inaccessible to a huge number of people. Besides, Google Chrome has chosen to phase it out.

Solution: HTML5 and CSS3 offer benefits that far exceed Flash. Your site will work better on mobile devices and will be more accessible to the search engine bots for indexing purposes.

7.  Your brand has grown

 

Designer brainstorming a medical website brand identity

 

Unless you are fresh out of med school, chances are you, and your brand has evolved over the years. Just like periodic office updates show patients you are on top of your game, periodic website updates do the same. It is crucial that your website reflects the ‘new you’, not the ‘you’ that started out years ago.

Solution: Reevaluate your brand. If it looks bland and outdated, it is time for an overhaul. Find a website company like Optimized360 that listens to you and helps you present an updated unified brand.

8. Fonts and graphics scream 2007

It may seem picky to say that a font can make a website feel dated, but it is true. Fonts, graphics, and pictures create a vibe that makes visitors feel like they’ve either found a current site or they have stumbled onto a relic. Flashy banners and blinking text scream 2007 and it can cause slower load times.

Solution: Avoid frilly fonts that are difficult to read. Choose to use professional quality photography rather than clunky stock images. Make sure text and images do not create visual clutter.

When visitors land on your website, do they experience a balance of form and function? Website design for chiropractors, dentists, and optometrists should paint a picture of a progressive practice lead by an authority, or authorities, in their fields. Optimized360 has a team of website designers and developers who work closely with you to ensure your online presence stays current.

Share this post

Subscribe